«Η ανάπτυξη της αγάπης για το διάβασμα είναι υπερβολικά σημαντική για να αφεθεί στην τύχη της» (Spiegel, 1981)
Ο όρος «φιλαναγνωσία» αναφέρεται στη θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη και της αναγνώστριας με το βιβλίο, αλλά και στις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που στοχεύουν στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης ή/και την ενδυνάμωσή της. Η σχέση αυτή θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει κριτική σκέψη, να ενεργοποιήσει τη φαντασία του, να διαμορφώσει την προσωπικότητά του και να καλλιεργήσει τα συναισθήματά του. Περαιτέρω, μέσα από τη ζωή των ηρώων/ηρωίδων του λογοτεχνικού βιβλίου, το παιδί μπορεί να ταυτιστεί και να βρει λύσεις στις προσωπικές του προκλήσεις. Γενικότερα, η ένταξη του βιβλίου στη ζωή της τάξης και του σχολείου μεταδίδει το μήνυμα στα παιδιά ότι η ανάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.
Διαχρονικά, αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, εφόσον είναι ευρύτερα αποδεκτό και ερευνητικά αποδεδειγμένο πως τόσο η εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο, όσο και η ανάγνωση βιβλίων και άλλων μορφών γραπτού λόγου, σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή, έχουν πολλαπλά οφέλη για τον/τη μαθητή/μαθήτρια και συμβάλλουν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών του/της επιδόσεων.
Διεθνείς έρευνες συσχετίζουν την ανάγνωση βιβλίων με καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα και συγκεκριμένα, έδειξαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Η ανάγνωση για ευχαρίστηση είναι ο πιο σημαντικός δείκτης της μελλοντικής επιτυχίας του παιδιού.
- Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά που απολαμβάνουν να διαβάζουν λογοτεχνικά έργα, έχουν υψηλότερες επιδόσεις από τα άλλα.
- Τα παιδιά που απολαμβάνουν το διάβασμα πολύ είναι τρεις φορές πιθανότερο να διαβάζουν καλύτερα από το επίπεδο που αναμένεται για την ηλικία τους.
- Παιδιά που διαβάζουν βιβλία κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα, ή μια ή δυο φορές την εβδομάδα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.
- Η ανάγνωση για απόλαυση έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της γλωσσικής έκφρασης, την καλλιέργεια της αναγνωστικής δεξιότητας, τη βελτίωση της αφηγηματικής ικανότητας και την ανάπτυξη της δυνατότητας κατανόησης ενός κειμένου.
H αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα είναι έμφυτη σε κάποιους ανθρώπους. Σε όλους, όμως, μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάθε ηλικία και τα οφέλη από αυτό θα είναι πολλαπλά.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, ως εκπαιδευτικοί, επιδιώκουμε συνεχώς να αναπτύξουν τα παιδιά θετικές στάσεις απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων. Μέσα στα πλαίσια αυτή της προσπάθειας το σχολείο μας εντάχθηκε φέτος στο Δίκτυο Σχολείων για την Υποστήριξη της Φιλαναγνωσίας στη Δημοτική Εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος:
- εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετέχουν σε συναντήσεις με ενημερωτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα, οι οποίες είναι επικεντρωμένες σε θέματα φιλαναγνωσίας, παιδικής λογοτεχνίας και διδακτικής
- ως σχολική μονάδα καταρτίζουμε Σχέδιο Δράσης Φιλαναγνωσίας
- αναπτύσσουμε δράσεις φιλαναγνωσίας
- συνεργαζόμαστε με άλλα σχολεία και άλλους οργανισμούς, (με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου κ.ά.) και άτομα από τον χώρο του βιβλίου, π.χ. συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, κ.λπ..
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε μερικές δράσεις φιλαναγνωσίας που οργανώθηκαν στο σχολείο μας:
-
«Συνάντηση με μια Πρέσβειρα Πολιτισμού: Χειραψία με ένα Βιβλίο" -13/01/2025
Βιωματικό Εργαστήρι προς τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης στα πλαίσια οργάνωσης φιλαναγνωστικών δράσεων με αφορμή τη Γιορτή των Γραμμάτων από την εκπαιδευτικό, συγγραφέα, Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και συντονίστρια Πολιτιστικής Παιδείας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου, Έλενα Περικλέους.
-
Έκθεση Βιβλίου 27-29/01/2025
Με την ευκαιρία της Γιορτής των Γραμμάτων και στο πλαίσιο της προώθησης της Φιλαναγνωσίας η σχολική μας μονάδα πραγματοποίησε Έκθεση Βιβλίου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.
-
Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου - 06/02/2025
Στα πλαίσια της προώθησης της φιλαναγνωσίας, οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου.
-
Ημερίδα Φιλαναγνωσίας - 07/02/2028
Ημερίδα Φιλαναγνωσίας! Μια μέρα διαφορετική, ξεχωριστή, μέρα γεμάτη φαντασία και δημιουργία! Χωρίς τα συνηθισμένα μαθήματα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο των βιβλίων μέσα από διάφορες δραστηριότητες και εργαστήρια: ανάγνωση του λογοτεχνικού τους βιβλίου με ζεστή σοκολάτα, ανάγνωση παραμυθιών από συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, γιαγιάδες, παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με τα βιβλία στο εργαστήριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σχετικά τραγούδια, χορός κ.ά..